Earlybird längs kusten

Upp klockan 6 och så en snabb frukost. Sedan på med cykelkläderna. Ny jacka och byxor från Craft fick göra premiär idag och dom var precis så bra som jag hade hoppats. Jackan en PB Stretch och byxorna ett par Storm bibs. Varma och sköna och den orangea färgen på jackan lyste upp i den gråa morgonen. Blev norrut till Alböke sedan svängde jag av mot Äleklinta för att ta kustvägen till Löttorp.
Solen på väg upp över alvarsmarken norr om Äleklinta
Dom hade lagt på lite nytt rullgrus på vägen som gjorde den lite spårig bitvis men inte så farligt. Ett stort antal färistar passerades under turen och skakade om kroppen. Fast värst var tvättbräds mönstret som blivit på vägen strax innan Sandvik.
Härligt att rulla grusväg , speciellt när vyerna är så fina.
Mötet med den inseglande Havsörnen som kom så nära som cirka 20 meter var mäktigt man hörde vingslagen då han raskt ändrade kurs för att inte komma för nära. Benen var helt okej bara en mild känning av gårdagens löprunda med sonen.
Stenlandskap
Passerade Sandvik och vidare mot Skurkvarnen i Jordhamn. Det är lite magiskt att passera kvarnen i den lilla sänkan med dom ålderdomliga sjöbodarna och stensliperiet som varit där hur länge som helst. Även lite kul att få en backe att ta sig upp för som brantar till sist 5 metrarna inga höjdmeter att tala om men det är ju sällan här på ön det brantar till.
Jordhamn!
Vidare norrut och till stenbrottet i Gillberga som är i bruk och är en rejäl håla ner i kalkstenen. Här svänger vägen av lite och det blir en liten nedförsbacke som var trevlig och välkommen då benen började bli lite tröga.
The road to the sky.
Alvedsjö passerades och sedan svängde jag in mot Löttorp efter att ha spanat på Blå Jungfrun dom sista kilometerna. Nu blev det asfalt igen och det rullar ju lite bättre på det. Cyklade genom ett folktomt Löttorp och vidare ut mot 136an.
Blå Jungfrun där ute i Kalmarsund.
Sedan blev det söderut igen och fick nu en trevlig medvind som hjälpte till en del. Efter 3 timmar i sadeln så började rygg och ben protestera lite mera men nu var det ju bara några mil kvar så det var bara att bita ihop och trampa på. Det var en nöjd cyklist som steg av hojen utanför grinden och såg fram emot den hägrande duschen. Nästan 9 mil på dryga 3 timmar, inte så fort men skönt och livsberikande.
Selfie på nya jackan

Naturspaning: Rådjur i mass. 2 örnar och 1 Säl. Steglits i massor och Domherrens vemodiga sång följde mig på vägen. Även några vipor som var kvar. Gäss i stora plogar kom tjusigt över himlen. Stor Skrak lyfte då och då från vatten ytan då jag passerade och några fina svanar simmade lungt vid kanten och letade mat. En härlig tur i en underbar natur, Öland är fint året runt och nästan finast nu på hösten med alla färger och sitt magiska ljus.


Kommentarer